Gemeente Neder-Betuwe op bezoek
Dat kwamen medewerkers van de gemeente Neder-Betuwe deze week met eigen ogen bekijken op ons project Lingemeren in Echteld en Lienden. Bouwhelm op, veiligheidshesje aan en vol goede moed gingen we samen het gebied in en het water op.
Op bezoek bij verschillende bedrijven
De medewerkers van de gemeente Neder-Betuwe hebben deze week een excursieweek waarbij ze verschillende bedrijven in hun gemeente kunnen bezoeken. Zo kwamen ze afgelopen maandag bij ons op bezoek om de ontwikkelingen te bekijken bij de Lingemeren.
Het gebied dat nu Lingemeren is, was ooit voornamelijk landbouwgrond met een naastgelegen camping. In gezamenlijkheid met omgeving, (natuur)organisaties en betrokken overheden ontwikkelen we de Lingemeren tot een aaneengesloten, waterrijk natuur- en recreatiegebied. De winning van zand, grind en klei is de drager van de ontwikkeling van het gebied.
Kijkje in de keuken
Op Landgoed Lingedael stonden onze collega’s Hans Hooijer en Kas Lange klaar om de rondleiding te starten. Landgoed Lingedael is de entree van Lingemeren. Samen met lokale hoveniers en kwekers is hier een parkachtig landgoed aangelegd waar het beleven van de natuur centraal staat en alle zintuigen worden geprikkeld.
Vervolgens ging het gezelschap naar het installatieterrein. Waar ze werden ontvangen door collega’s Yvonne Kieft en Jan Willem van de Kamp junior voor een rondleiding. De rondleiding werd vooraf gegaan aan een toelichting op de plannen voor Lingemeren door Hans. Op het terrein vind je de zandklasseerinstallatie die het zand sorteert en op maat maakt voor de klant. Die het zand en grind vervolgens bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor beton en voor infrastructurele werken.
Het water op naar het zonnepark en de zandzuiger
Tot slot stapten we de boot in om het drijvende zonnepark te bekijken. Collega Jan Geluk nam ons mee het water op. Het drijvende zonnepanelenveld Lingemeren is in 2022 aangelegd. Jaarlijks levert het 6 miljoen kWh (gelijk aan 1.600 huishoudens) aan stroom op. Met deze stroom kunnen we de zandwininstallatie van energie voorzien. Daarmee werken wij aan een CO2-neutrale bedrijfsvoering en een nog schonere omgeving.
Als je op het water bent, kan een bezoekje aan de zandzuiger niet ontbreken. Zuigermachinist Arjan Krijgsman liet zien hoe dit in zijn werk gaat. De zandzuiger zorgt voor – de naam zegt het al – het opzuigen van het zand en het transporteren van het zand naar het installatieterrein via buizen.
Onder de indruk
De medewerkers van de gemeente waren onder de indruk van al het werk dat achter een hoop zand zit en hebben ons hartelijk bedankt voor de interessante rondleiding. Wij doen het graag. Het is altijd leuk om ons werk te laten zien.