~ Studenten Land- en Watermanagement te gast bij klei- en zandwinningsprojecten ~ 

Jaarlijks organiseren wij een veldexcursie voor derdejaars studenten Land- en Watermanagement van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Velp. We laten ze graag kennis maken met de praktijk en de breedte van het werk bij de K3 organisatie. De studenten waren te gast in Erfkamerlingschap, een kleiproject in het Rijnstrangengebied bij Zevenaar. En bij onze zandwinning Havikerwaard langs de IJssel bij De Steeg. 

Middle section

Wij vinden het altijd leuk om ons werk te laten zien. Juist om de grote samenhang kenbaar te maken tussen het voorzien in grondstoffen voor de bouwsector en het ontwikkelen van nieuwe natuurgebieden. Veelal met mogelijkheden voor recreatie.

Iwan Reerink - senior projectleider bij K3

Een ontmoeting met de roerdomp in Erfkamerlingschap

Revensweert en Erfkamelingsschap zijn goede voorbeelden van de ontwikkeling van grootschalig rietmoeras en het terugbrengen van de oude Rijnstrang door het afgraven van klei voor de grof-keramische industrie (bakstenen en dakpannen). De gebieden ontwikkelen we in samenwerking met Staatsbosbeheer. Collega’s Jildert en Ronald ontvingen hier de studenten. Zij gaven toelichting aan de studenten over de kleiwinning en de ontwikkeling van het rietmoeras. De inmiddels gevestigde roerdompen lieten zich zelfs even zien. Een bijzondere ontmoeting, want zo vaak zie je die niet!

Van zandwinning tot gebiedsontwikkeling in de Havikerwaard

In de Havikerwaard geven we samen met Landgoed Middachten invulling aan een gebied waar natuur, recreatie, landbouw en hoogwaterveiligheid hand in hand gaan. Door zandwinning zorgen we voor bouwgrondstoffen voor de woningbouwopgave in Nederland. En vormen we het gebied om naar een landschap met geulen en plassen waar de rivier en natuur de ruimte krijgen. Het plan zorgt bovendien voor de instandhouding van Landgoed Middachten. 

Collega’s Iwan, Frank, Martijn en Elisa gaven de studenten een warm welkom. Op het programma stonden een presentatie over de ontwikkeling van het gebied en een rondleiding op het installatieterrein van de zandwinning. Met uitzicht op het drijvende zonnepark dat in stroom voorziet voor de zandzuiger en de installatie. 

Met Van Hall Larenstein hebben we een warme band. Meerdere collega’s van K3 Gebiedsontwikkeling hebben hier gestudeerd. En we zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Dus wie weet, hebben we met deze excursie kennis gemaakt met de K3’ers van de toekomst.

Iwan Reerink

Vraag maar raak!

Tijdens de excursie was er uiteraard volop ruimte voor het stellen van vragen.  

Iwan: “Zo vroegen de studenten in wiens opdracht wij dit soort projecten ontwikkelen en waren verrast met het antwoord dat wij dat op eigen privaatinitiatief doen. Private initiatieven in de wereld van land- en watermanagement zijn niet de standaard, maar komen steeds vaker voor. Onze ervaring is dat het zorgt voor mooie samenwerkingen met nieuwe verrassende riviergebonden natuurgebieden.” 

“Ook was het voor de studenten leerzaam om te zien dat industriezand ontgraven niet gelijk staat aan industriezand leveren aan de klant. Het verwerken van zand is een mooi technisch proces om meer over te weten te komen. Ook vonden de studenten het verrassend dat we in de Havikerwaard de energie voor winning en verwerking zelf opwekken door een drijvend zonnepanelenveld van circa 2,5 ha. Dit vonden ze bijzonder, zeker in het winterbed van de rivier.” 

Collega Martijn (rentmeester bij K3): “De studenten waren ook benieuwd naar het onderwaterleven bij het drijvende zonnepark. Het mooie is dat er mosselbanken onder de panelen groeien. Ook valt er licht tussen de panelen door waardoor het zonlicht de bodem bereikt. Goed voor het onderwaterleven. De maïsakker die je hier vroeger vond, geeft zo dus nieuw leven op deze plek.” 

Martijn: “Een andere goede vraag was of wij de gewonnen grondstoffen ook internationaal verhandelen. Logistiek gezien is dit enorm kostbaar dus leveren wij grondstoffen het liefst dichtbij waar we ze winnen. Veel kleiwingebieden liggen dichtbij steenfabrieken die er bakstenen en dakpannen van maken. Industriezand gebruiken we in Nederland daar waar we bouwen.” 

Images

Dragen jullie gebieden over aan natuurorganisaties?

“Ook een interessante vraag. Meestal ontwikkelen we gebieden samen met partners, zoals natuurorganisaties. Denk aan Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Utrechts Landschap. Na de ontwikkeling zorgen deze partijen voor het beheer en onderhoud. Maar het komt ook voor dat we een gebied na afronding in eigendom houden. Uiteraard zorgen we dan zelf voor het beheer en onderhoud. Inmiddels hebben we al veel prachtige natuur in eigendom waar iedereen van kan genieten en in kan ontspannen.” 

Kom vooral eens op bezoek

Wij kijken terug op een geslaagde veldexcursie. Ook nieuwsgierig? Neem gerust contact met ons op voor een rondleiding. Dat kan via Elisa Scholten: e.scholten@k3.nl.