Voortgang in de Gendtse Waard: aanleg van ‘vingers’ gestart

In de Gendtse Waard werken we met veel aandacht en zorg aan een bijzonder project waarin natuurontwikkeling en de winning van bouwgrondstoffen hand in hand gaan. Onlangs zijn we gestart met de aanleg van de zogenoemde ‘vingers’ in het gebied.  Deze ondiepe geulen met flauw aflopende oevers gaan een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van dynamische riviernatuur. De eerste contouren zijn al goed te zien op de luchtfoto. 

Middle section

Hoe we te werk gaan

De komende weken ontgraven we de bovengrond tot op het onderliggende zand. Hierdoor ontstaan ondiepe geulen (vingers in het gebied). Bij hogere waterstanden vullen de geulen zich met rivierwater; bij lage waterstanden vallen ze snel droog. Deze afwisseling draagt bij aan de ontwikkeling van dynamische riviernatuur. Want door de dynamiek van de rivier ontstaat een rijke oevervegetatie en een leef- en voortplantingsgebied voor flora en fauna.

Rijk voor planten en dieren

Juist deze wisselende omstandigheden zorgen voor een rijk leefgebied waar allerlei planten en dieren zich thuis voelen. Denk aan soorten als blauwe waterereprijs, klein vlooienkruid, blaartrekkende boterebloem, liggende ganzerik, riviertandzaad en slijkgroen. En ook aan dieren als de kleine modderkruiper, allerlei soorten libellen, de ijsvogel, visdief, rietgors, fuut en kleine plevier. 

Grond krijgt nieuwe bestemming

We werken ook aan de oever aan de oostkant van het gebied. De grond die daar vrijkomt, gebruiken we weer in het gebied zelf. Een slimme en duurzame manier van werken. 

Natuurontwikkeling en winning bouwgrondstoffen gaan samen

Met dit project zorgen we voor meer natuur langs de rivier én leveren we bouwgrondstoffen die nodig zijn voor bouwend Nederland. Kortom: gebiedsontwikkeling met oog voor de behoeften van de maatschappij en onze leefomgeving. 

Samen werken aan een levendig landschap

De Gendtse Waard ligt in het hart van De Gelderse Poort. Samen met Staatsbosbeheer, steenfabriek De Zandberg (onderdeel van Rodruza) en Stichting Lingewaard Natuurlijk werken we aan een dynamisch riviernatuurgebied van 220 hectare. Er komt hier een gebied met een grote biodiversiteit waar hoog- en laagwater voor dynamiek zorgt en waar je de natuur optimaal kunt beleven. Drager van het plan is de tijdelijke winning van zand en grind.