Middle section

Op zaterdag 27 oktober is het de landelijke Nacht van de Nacht. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren natuur- en milieufederaties jaarlijks een Nacht van de Nacht op het moment dat de wintertijd ingaat.

Als K3Delta en Landgoed Middachten dragen wij daar graag ons steentje aan bij. Daarom organiseren we op zaterdag 27 oktober een duistere wandeling door de Havikerwaard. In de Havikerwaard zijn K3 en Middachten bezig met de ontwikkeling van het gebied Havikerwaard-Zuid. De wandeling start om 19.30 uur vanaf de parkeerplaats van de boerderij van de familie Van der Weele aan de Havikerwaard 49 in De Steeg. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Gaat u mee op zoek naar de schoonheid van de duisternis?

Nacht van de Nacht

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Beleef de duisternis

Op 27 oktober kunt u onder begeleiding van natuurgidsen de schoonheid en de stilte van de duisternis ervaren en zult u merken hoeveel u nog kunt zien zonder licht van buitenaf. De avond wordt in stijl afgesloten met een bijpassend hapje en een drankje bij de vuurkorven. De wandeling is ook geschikt voor kinderen vanaf zes jaar, mits onder begeleiding. Zij kunnen onder andere genieten van warme chocolademelk en zelf geroosterde marshmallows.

Opgeven hoeft niet; de wandeling gaat in ieder geval door. Houd wel rekening met gepaste kleding en goed schoeisel dat bestand is tegen zachte, eventueel natte ondergrond.

Heeft u op voorhand vragen? Wij staan u graag te woord. U kunt contact opnemen met Elisa Scholten via telefoonnummer 024 348 88 09 of via e.scholten@k3.nl.

Wij kijken ernaar uit. U ook? Graag tot ziens in het donker!