Efficiënt werken en daarmee kosten besparen bij jouw project. Dan is goed meetwerk waar je mee verder kunt essentieel. Onze surveyor Bob Mekking legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Middle section

Bob: “Wat wij doen, is complete metingen uitvoeren en uitwerken zodat een opdrachtgever verder kan. Alle hoogtes, dieptes en volumes kunnen we meten, zowel op het water als op het land. Een hydrografisch surveyor kun je zien als een ‘landmeter’ op het water.”

Onze meetdienst als schakel binnen de uitvoering van projecten

De voortgang brengen wij nauwgezet in beeld. Hiervoor heeft onze meetdienst de beschikking over een multibeam peilboot, een drone en andere meetapparatuur. Op deze manier kunnen we de bodem zowel onder als boven water nauwkeurig opmeten. De geregistreerde data verwerken we vervolgens in terreinmodellen die de basis zijn voor cartografie en volumebepalingen. Hiermee kun je jouw project waar nodig bijsturen.

Door de nauwkeurige metingen waarborgen wij de kwaliteit van projecten.

Bob
Images

Hoe ziet het meetwerk er in de praktijk uit?

Bob: “Dat zijn verschillende stappen. Als we aan de slag gaan voor een opdrachtgever zorg ik dat mijn collega’s de opdracht duidelijk hebben. Wat wil de opdrachtgever weten? Mijn dag start ik met het kijken welke spullen ik nodig heb. Bij dronewerk speelt het weer een belangrijke factor. Bij hoge windsnelheden bijvoorbeeld kun je de drone niet inzetten. Het werk met de boot kan eigenlijk altijd wel doorgaan. Of er moet een golfslag zijn van meer dan een meter. Vervolgens ga ik naar de locatie en overleg ik met de mensen ter plekke of er bijzonderheden zijn. Als ik alles gecheckt heb, bereid ik de apparatuur voor en ga ik het water op of ik ga ik aan de slag met de drone.”

Verder uitwerken naar resultaten

“De meetgegevens werk ik vaak ter plekke voor een deel uit. Hiervoor gebruik ik het surveysysteem. Met de software PDS2000 kan ik de metingen in kaart brengen. Bij mijn collega’s die in contact staan met de opdrachtgever lever ik de resultaten aan in de vorm van digitale modellen en kaarten. Zij zorgen dat de opdrachtgever de gegevens ontvangt zodat die snel weer verder kan met zijn project. De collega's van de tekenkamer ondersteunen de meetdienst. Zij zetten de data die ik aanlever om in tekeningen. Met elkaar bieden we bij K3Delta een complete meetdienst.”

Wat voor meetopdrachten doet K3Delta zoal?

“Dat is uiteenlopend. We doen dat voor onze eigen organisatie. Maar ook voor externen. Denk aan controlemetingen bij baggerwerken in havens, peilingen voor onderhoud aan kanalen en rivieren. Maar ook het bepalen van het aantal kubieke meters van grondstoffen als zand bij herinrichtingswerkzaamheden.”

Hoe lang neemt het meetwerk in beslag?

“Dat hangt af van de hoogte, diepte en het oppervlak. En ook hoe nauwkeurig het mag zijn. Soms zijn globale gegevens gewenst, de andere keer uiterst precies. Beiden is mogelijk, maar het één kost wel meer tijd dan het ander.”

Hoe zorg je dat je binnen de gestelde termijn een opdracht goed kunt afronden?

“Door het maken van een goede planning kan ik efficiënt werken. Ik plan het werk per week of korter. Zo kan ik het beste rekening houden met de weersomstandigheden en kijk ik of ik locaties kan combineren op één dag. Het interne werk, de metingen bij onze zandwinningen, zijn redelijk flexibel. Dus daar valt altijd wel iets te schuiven. Soms zit het weer tegen. Dat is vooral bij de drone een bepalende factor. In overleg met de opdrachtgever kijken we of we het op een later moment kunnen doen. Maar mocht er echt haast zijn, kunnen wij de metingen op het land ook doen met een meetstok.”

Onze meetdienst staat, in weer en wind, voor je klaar!

“Meteen zien wat je nodig hebt”

Bob: “Het doel van de meetdienst is dat de opdrachtgever tijdig de juiste gegevens krijgt waar hij mee verder kan. Wij brengen de werksituatie voor de opdrachtgever in beeld. Hij moet in een oogopslag de gegevens kunnen zien en gebruiken. Het kan betekenen dat er voor de opdrachtgever nog werk te doen is. Het geeft een opdrachtgever dus inzicht. Uiteindelijk kan hem dit tijd en dus kosten besparen. Bovendien heeft het een positief effect op het te maken werk.”

"Met een flexibele instelling kom je ver”

“Flexibel zijn en blijven. Dat is inherent aan het werk van een surveyor. Op onze eigen locaties gaat het steeds beter. Je leert de omgeving goed kennen. Soms moet ik op lastig bereikbare plekken zien te komen. Dat heeft als voordeel dat ik inmiddels zo creatief ben dat ik dit op onbekende locaties ook kan doen. Je moet soms stukken door het veld en niet overal is een botenhelling. Ik check daarom altijd zoveel mogelijk vooraf zodat ik goed voorbereid ben. Meestal kom ik het water wel op. Het kan gebeuren dat ik hulp nodig heb van de mensen die op de locatie werken. Soms helpt een externe partij mij om de boot met zijn materieel het water op te krijgen.”

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“De afwisseling. Geen dag is hetzelfde. Ik kom overal in Nederland en ook werk ik samen met collega’s door het hele bedrijf heen. Van Zand & Grind, Gebiedsontwikkeling tot Grondbank GMG. ’s Ochtends heb ik bijvoorbeeld een vergadering op kantoor en diezelfde middag sta ik met mijn poten in de klei. Bovendien vind ik het leuk dat ik allerlei verschillende metingen mag doen. Het is iedere keer anders.”

Ook is het leuk dat je veelal meerdere keren per jaar op dezelfde locatie werkt. Je ziet een landschap letterlijk veranderen

Bob

“Je start met een inmeting, een nulmeting van de projectsituatie. Op het eind doe je een uitmeting, zodat je kunt zien wat in de tussentijd veranderd is. Een goed voorbeeld is de nat grondverzet opdracht die we in Hoogersmilde doen. We werken daar elk jaar zo’n 3 maanden en vullen hier de depots met ca. 400.000 kuub zand. Het is dan fijn om voor de start weer een meting te doen ter vergelijk met de uitmeting van het jaar ervoor. Het meetwerk helpt in dit geval bij het bepalen van de baggerstrategie. Met de data die ik verzamel, kun je een strategie aanpassen.”

Wat maakt de meetdienst van K3Delta uniek?

“We bieden een breed pakket aan meetwerk en we komen overal. Met de grootte van onze peilboot komen we op de meeste plekken. Het voordeel is dat onze boot op een trailer vervoerd kan worden. Onze boot is dus wendbaar en krijg ik in alle gaatjes gemanoeuvreerd. Bovendien is de boot groot genoeg voor open water zodat we opdrachtgevers ook hier van dienst kunnen zijn. Uiteraard hebben we de juiste apparatuur. Deze apparatuur is gekwalificeerd om naar de normen van Rijkswaterstaat te mogen peilen. We bieden dus het totaalpakket en kunnen hiermee aan de vraag van de opdrachtgever voldoen. Kwaliteit staat daarbij voorop.”

Streepje voor

“Als volledig opgeleide hydrografisch surveyor, vind ik dat we bij K3Delta een streepje voor hebben. Veel surveyors doen een cursus van drie maanden, terwijl ik hydrografie heb gestudeerd aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. Het voordeel is dat ik een uitgebreidere theoretische achtergrond heb. Bij het meetwerk kan ik door mijn uitgebreide kennis sneller inspelen op veranderingen of problemen. Daarom werken wij naar mijn idee snel en efficiënt.”

Wat is jouw wens voor de toekomst als het gaat om onze meetdienst?

“We hebben het goed voor elkaar. Maar als ik iets zou moeten noemen, zou voor de toekomst een kleinere boot erbij een wens zijn. Onze boot is nu redelijk goed wendbaar. Met een kleinere boot zou je nog wendbaarder kunnen zijn bij bepaalde opdrachten. Verder hoop ik mezelf nog breder te kunnen ontwikkelen en naast mijn opdrachten voor K3Delta steeds meer werk voor externe opdrachtgevers te kunnen doen.”

Kwaliteit en vertrouwen

Met de meetdienst die wij bieden, weet je zeker dat het goed geregeld wordt. We meten zelf en controleren ons werk ook zelf zodat we zeker weten dat het klopt. Zo weten we zeker dat de opdrachtgever krijgt wat hij nodig heeft. Ook zorgt het ervoor dat controles door het bevoegd gezag kloppen met onze metingen. Zij doen dit vaak steekproefgewijs. Bob: “Zo werken we aan kwaliteit en vertrouwen.”

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Onze meetdienst zetten we graag in bij jouw project. Wil je weten wat hierin mogelijk is? Of heb je een concrete aanvraag. Neem contact met ons op.

Bob Mekking

Hydrografisch surveyor