Middle section

Wie Strandpark Slijk-Ewijk bezoekt, staat er misschien niet bij stil dat het recreatiegebied is ontstaan door zandwinning. Het recreatiegebied bij Valburg en Slijk-Ewijk, tussen Arnhem en Nijmegen, is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio. Met het onlangs onthulde kunstwerk ‘Timeline’ is Strandpark Slijk-Ewijk nog mooier geworden. De Timeline van kunstenaar Rob Sweere neemt de bezoeker letterlijk mee in een reis door de tijd: van de prehistorie naar de toekomst.  

Headerfoto: © Rob Sweere

Gemeente Overbetuwe verrijkt Strandpark Slijk-Ewijk met kunstwerk ‘Timeline’

Foto: © Diana Venis-Kerkhoven

Om het jaar verrijkt de gemeente Overbetuwe één van haar kernen met een kunstwerk in de openbare ruimte. Al in 2018 kozen de inwoners voor het schetsontwerp van de Timeline van Rob Sweere en Ellen Boersma. Het bleek een project van de lange adem te zijn. Na ruim drie jaar is het kunstwerk op 14 oktober jl. op feestelijke wijze onthuld en heeft menig bezoeker de Timeline al bezocht. Want de Timeline is niet zomaar een kunstwerk om naar te kijken: je loopt als het ware op het water door de tijd. Via de mammoettanden loop je naar de tijdscapsule van de toekomst. Het kunstwerk is tot stand gekomen in samenwerking met de Kunst Advies Commissie (KAC) van de gemeente Overbetuwe, de dorpsraad Slijk-Ewijk, Uiterwaarde en K3Delta Zand en Grind.

Collega Vivian van de Kamp over haar rol in de kunstadviescommissie: “Wat hebben we veel mooie ideeën voorbij zien komen. Je verbaast je over de veelzijdigheid aan ideeën. Wij hebben gekeken naar de verhalen achter de kunstwerken, en hoe deze aansluiten op de omgeving. En waar we bezoekers een plezier mee kunnen doen natuurlijk. Volgens mij is dat goed gelukt. Het werk van Rob sluit mooi aan door de verbinding tussen het heden en verleden. Maar ook in fysieke vorm, door het contact dat je als bezoeker met de omgeving hebt als je over Timeline heen wandelt. Het is een mooi perspectief over de plas, vanuit de capsule.”

Timeline verbindt verleden en toekomst

Rob Sweere: “Dat er mammoetresten: botten en tanden, zijn gevonden bij de zandwinning bewijst dat hier duizenden jaren geleden mammoeten rondliepen. Voor mij was dit bij het ontwerp van het kunstwerk een inspiratiebron. Nu het kunstwerk er echt staat, ben ik enorm trots. Je loopt net boven het water via de mammoettanden naar de tijdscapsule waarin je plaats kan nemen voor een fantastisch uitzicht en waar je van je af kunt dromen.”

Van zandwinning naar recreatiegebied

Al vanaf eind jaren ‘60 wordt er zand gewonnen voor in eerste instantie de aanleg van de A50. Nadat de aanleg was voltooid, ging de winning verder om projecten in de regio van zand en grind te kunnen voorzien. Door de zandwinning is een nieuwe natuurlijke omgeving ontstaan die uitermate geschikt is voor recreatie en natuur. Het begin van Strandpark Slijk-Ewijk was hiermee geboren: een gebied waar natuur en recreatie goed samengaan. Wij zijn al lange tijd betrokken bij het gebied en werken er samen met de gemeente Overbetuwe, Staatsbosbeheer en recreatieschap Uiterwaarde. Strandpark Slijk-Ewijk is een 110 hectare groot natuur- en recreatiegebied met open water, boomgaarden, weilanden en akkers.

Placeholder image

De komende jaren winnen we nog zand in de noordelijke plas. Met een drijvende zandzuiger wordt het zand hier gewonnen. Het gaat om ophoogzand dat gereserveerd is voor de verbreding en de doortrekking van de A15.

Natuurontwikkeling en een fijne plek om te recreëren

Bij de aanleg is goed nagedacht over de natuurlijke ontwikkeling. Aan de westkant is een moerasgebied gerealiseerd. Via een avontuurlijk vlonderpad kun je het gebied bereiken. Ook is er een fietspad naar Herveld aangelegd en zijn de twee meren met elkaar verbonden.

Strandpark Slijk-Ewijk is populair. Het gevarieerde gebied is ideaal om te zwemmen, windsurfen, kanoën, suppen, vissen, vogel spotten, duiken, wandelen en fietsen. Speel- en avontureneiland ZandZieBar is met een hangbrug en trekpontje bereikbaar en favoriet onder kinderen. En uiteraard staat Strandpark Slijk-Ewijk bekend om strandclub WaterGoed en evenementenbedrijf Omnivents.