Met een lekker zonnetje en een goede temperatuur was het afgelopen zaterdag genieten in de Havikerwaard. Ter ere van de start van de IJsselbiënnale en in verband met de Dag van de Bouw stelden we de deuren van onze zandwinning open. Jong en oud namen een kijkje in de wereld van zand, techniek, gebiedsontwikkeling en kunst. Met ruim 150 bezoekers was het een geslaagde open dag.

Middle section

Verschillende excursies en activiteiten

Met een bootje het water op om het drijvende zonnepark van dichtbij te bekijken. Een rondleiding over het installatieterrein met uitleg over de zandwinning en techniek. Of een fietstocht naar het kunstwerk van Leonard van Munster aan de andere kant van de Havikerwaard. Er waren verschillende excursies tijdens de open dag. Ook kon je je laten informeren over de gebiedsontwikkeling. Voor de allerkleinsten was er zand en water om lekker in te spelen, en de kindertent waar je je eigen insecten- of vogelhuisje kon versieren.

Images

Kunstwerken IJsselbiënnale nog te zien t/m 17 september

De IJsselbiënnale is een kunstmanifestatie die gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Tot en met 17 september 2023 wordt er stilgestaan bij hoe de IJssel verbindt. De gezamenlijke trots op en zorg voor de IJsselvallei wordt zichtbaar gemaakt. Verschillende kunstenaars tonen langs het stroomgebied van de IJssel hun kunstwerk dat zij speciaal voor deze IJsselbiënnale hebben gemaakt. Een fietsroute van 120 kilometer leidt langs al deze kunstwerken en vele extra activiteiten. Ook in de Havikerwaard is in samenwerking met K3Delta en Landgoed Middachten een kunstwerk geplaatst. Het kunstwerk is van Leonard van Munster en is op deze locatie in de Havikerwaard te vinden.

Voor het kunstwerk zijn natuurlijke materialen gebruikt, waaronder klei uit het gebied. De buizen zijn gemaakt van glas. Op wonderbaarlijke manier stroomt het water verschillende kanten op door de buizen.

Kunstwerk van Leonard van Munster

Gebiedsontwikkeling door zandwinning

Bijna zes jaar geleden begon de herinrichting van het zuidelijke deel van de Havikerwaard. We maken hier door middel van zandwinning een nevengeul langs de IJssel. Zo komt er meer ruimte voor het water en de natuur. Door het gebied komen fiets- en wandelroutes. Allemaal aspecten die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de omgeving, het leven langs de rivier én van Landgoed Middachten.   

Images