Op 16 november beleefden we een zonnige boomfeestdag in de Gendtse Waard. Ruim 100 kinderen van basisscholen De Tichelaar en De Vonkenmorgen uit Gendt hebben hier samen een hardhoutooibos geplant. De kinderen werkten in groepen samen met medewerkers en vrijwilligers. In totaal zijn er 700 bomen en struikjes geplant.

Middle section

De boomfeestdag in de Gendtse Waard is georganiseerd door Staatsbosbeheer, Lingewaard Natuurlijk, steenfabriek de Zandberg (onderdeel van Rodruza) en K3Delta Zand & Grind (onderdeel van K3).

De kinderen werden bij aankomst verdeeld in twee groepen. De eerste groep startte met het planten van bomen. De tweede groep ging eerst op pad met boswachters van Staatsbosbeheer en gidsen van Lingewaard Natuurlijk voor een natuurexcursie. Halverwege de ochtend was er een korte pauze met iets te drinken en wat lekkers. Daarna wisselden de groepen. Aan het eind van de ochtend gingen de kinderen weer op de fiets naar school. En kregen zij een appel van Landwinkel de Woerdt uit Bemmel mee.

Images

Boomfeestdag

Stichting Nationale Boomfeestdag zet zich in om kinderen in de leeftijd van 9 en 10 jaar meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door natuureducatie laat de stichting hen de wondere wereld van bomen beleven. En leren kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving. Tijdens een boomfeestdag als vandaag hoopt de stichting kinderen te inspireren bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Zeldzaam bostype in uiterwaarden

Het zijn nu nog dunne stengels, maar straks vind je ten noorden van de tijdelijke zandklasseerinstallatie een echt hardhoutooibos. Met het aanplanten van de bomen en struiken versnellen we de ontwikkeling van dit zeldzame bostype in de Nederlandse uiterwaarden.

Ontwikkelingen in de Gendtse Waard

Middenin het natuurgebied De Gelderse Poort vind je de Gendtse Waard. Het westelijke deel van de waard is nu nog voornamelijk agrarisch in gebruik. In samenwerking met Staatsbosbeheer en steenfabriek De Zandberg en in nauwe afstemming met Stichting Lingewaard Natuurlijk realiseren we in dit 220 hectare grote gebied een riviernatuurgebied. We zetten hiermee in op een grote biodiversiteit waar hoog- en laagwater voor dynamiek zorgt en waar je de natuur optimaal kunt beleven. Drager van het plan is de winning van zand.

Images

Foto vlinder: © Han Steijntjes