Op een koude maar zonnige middag was het een gezellig samenzijn langs de Waalbandijk in Dodewaard. Daar vond de feestelijke opening plaats van ’t Klompenzitje.

Fotografie: © Foto van Beek Dodewaard

Middle section

Rustplek voor wandelaars

Wie het klompenpad 'Hiensepad' langs de Waalbandijk in Dodewaard gelopen heeft, kent misschien 't Klompenzitje wel. Het is een rustplek waar wandelaars graag neerstrijken. Mieke Laros is de winnares van de 8e editie van het Landschapsfonds Neder-Betuwe. Haar idee om 't Klompenzitje nog gezelliger en onderhoudsvrij te maken werd unaniem door de jury uitgeroepen tot het beste idee. Het plekje is aangelegd door haar buren, Nel en Johan Huiberts.

Een nieuw jasje

De laatste maanden is 't Klompenzitje in een nieuw jasje gestoken. De lokale aannemer VDBH heeft ’t Klompenzitje de laatste maanden een metamorfose gegeven. De rustplek voor wandelaars is klaar voor het nieuwe wandelseizoen.

Warm hart voor het landschap

Wethouder Stefan van Someren van gemeente Neder-Betuwe: “Als gemeente hebben we een warm hart voor het landschap. Ik vind het mooi dat ook onze inwoners daarover meedenken en met mooie ideeën komen om onze gemeente nog mooier te maken. En dit initiatief laat ook nog eens een enorme gastvrijheid zien: op je eigen terrein een rustplek creëren voor wandelaars is een fantastisch gebaar.”

€ 10.000 euro om het idee uit te werken

De winnares Mieke Laros heeft € 10.000,- van het Landschapsfonds ontvangen om haar idee uit te kunnen voeren. Mieke Laros pleitte voor een gezellige rustplek langs het vorig jaar aangelegde klompenpad ‘Hiensepad’ in Dodewaard. Unaniem is dit idee gekozen als winnende idee. 

In haar inzending schreef Mieke: “We hebben sinds maart 2022 het klompenpad in Dodewaard. Onze buren, Nel en Johan Huiberts, van Waalbandijk 89 hebben een stukje van hun grond beschikbaar gesteld om de wandelaars lekker even te laten rusten op een tuinbankje. Nu zouden we heel graag dit plekje onderhoudsvrij en gezellig willen maken.”

“Mooie, groene zitplek”

Mieke: “We zijn ontzettend blij met de nieuwe inrichting van de zitplek. Het begon ooit in coronatijd, toen er zoveel mensen aan het wandelen waren dat alle bankjes in de omgeving vol zaten. Ik had nog een oude picknickbank staan en die hebben we toen opgeknapt en neergezet. Het deed ons deugd om te zien hoeveel mensen daar gebruik van maakten. En nu is het een hele mooie, groene zitplek geworden!”

Landschapsfonds Neder-Betuwe

Inwoners, organisaties en bedrijven in Neder-Betuwe kunnen jaarlijks hun ideeën indienen om de gemeente nog mooier te maken. Via het Landschapsfonds stellen wij jaarlijks een bedrag ter beschikking voor particulieren, verenigingen, stichtingen en andere initiatieven uit de omgeving van ons project de Lingemeren voor de aanleg van nieuwe landschapselementen in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een wandelpad, aanplant van bomen of recreatieve voorzieningen als bankjes en vlonders. Ook kan het ingezet worden voor educatie of beleving van ons landschap. Het idee moet op een zo groot mogelijke doelgroep van toepassing zijn.   

In het comité van aanbeveling van het Landschapsfonds zitten vertegenwoordigers van de gemeente Neder-Betuwe, Geldersch Landschap & Kasteelen en K3Delta. 

Koen Akkerman: “We willen graag dat mensen het landschap en natuurlijk ook hun eigen omgeving kunnen beleven. En we vinden het geweldig wanneer mensen kunnen en willen meedenken over een groene invulling van hun omgeving. Als K3 dragen we dan ook heel graag bij aan het mogelijk maken van mooie ideeën als dat van Mieke.”

Doe mee aan het Landschapsfonds 2024

In juni starten we met de prijsvraag voor het Landschapsfonds 2024. Je kunt dan jouw idee voor een mooier Neder-Betuwe indienen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus. Meer informatie vind je in juni op de website van de gemeente Neder-Betuwe en op deze website.