Middle section

Een spectaculair gezicht deze dagen in Millingen én Gendt. De zandwininstallatie die in de Millingerwaard stond, wordt verhuisd naar z’n nieuwe plek in Gendt. En niet zomaar over de weg. We vervoeren de onderdelen over de Waal en steken dus ‘even’ de rivier over. De verhuizing neemt ongeveer twee weken in beslag.

Foto's: © Ton Rutten

De installatie is in een aantal delen uit elkaar gehaald. Het zijn nog altijd flinke onderdelen van ongeveer 10 x 10 meter met hoogtes tot acht meter. De zwaarste onderdelen wegen 70 ton, dat is vergelijkbaar met het gewicht van zo’n 15 vrachtwagens.

Zo gaat het in zijn werk

Collega Frank Kock: “We varen één a twee keer per dag naar Gendt. De onderdelen worden met zelfrijdende platforms naar de rivier gereden en op een ponton geladen. Op een ponton passen twee tot drie grote onderdelen. Vervolgens worden de onderdelen zes kilometer stroomafwaarts naar Gendt gevaren. Daar worden de onderdelen weer op zelfrijdende platforms geladen en naar de juiste plek gereden. Kleinere onderdelen van de installatie vervoeren we over de weg.”

Zandwinning Gendtse Waard in september van start

De komende maanden wordt de installatie in Gendt verder opgebouwd. We verwachten de installatie eind september in gebruik te kunnen nemen.

Na ruim vier jaar planvoorbereiding kunnen we in samenwerking met Steenfabriek De Zandberg en Staatsbosbeheer starten met de herinrichting van het westelijk deel van de Gendtse Waard. Doel van de werkzaamheden is natuurontwikkeling, waardoor we een aaneengesloten natuurgebied binnen de Gelderse Poort creëren. De voorbereidingen zijn eind april al in gang gezet en nu wordt er hard gewerkt om de tijdelijke zandklasseerinstallatie, die de herinrichting mogelijk maakt, op te bouwen.

Foto: © Han Steijntjes

Zandwinning Millingen afgerond, oplevering Millingerwaard eind dit jaar

De herinrichting van de Millingerwaard nadert zijn voltooiing. Eind dit jaar leveren wij met onze samenwerkingspartners een uniek gebied op waarin waterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie met elkaar verbonden zijn. De komende maanden zijn we nog bezig met de laatste inrichtingswerkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het overspuiten van zand van de westzijde van het gebied naar de oostzijde. De zandwinning in de Millingerwaard is afgerond. In januari dit jaar zijn we gestart met de afbouw van de zandwininstallatie. Een flinke klus die maanden in beslag heeft genomen.

Wandelaars en zwemmers Millingerwaard opgelet

Bijna de gehele Millingerwaard is toegankelijk. Alleen in het gedeelte waar nog wordt gewerkt, vragen wij de aanwijzingen op de bebording op te volgen. Zo voorkomen we gevaarlijke situaties. Wij hopen op ieders begrijp en medewerking.