Als je een duidelijke stip op de horizon hebt gezet, kun je niet stilzitten. Die stip is een CO2-neutrale K3 organisatie in 2030. Een mooie uitdaging van de afgelopen tijd voor onze engineers en elektromonteurs bij K3Delta Zand & Grind: de zandzuigervloot elektrificeren.

Headerfoto: © Rudolf Bak

Middle section

Het is spannend of jouw idee in de praktijk ook uit de verf komt

Paul Verhulst

Onze engineer Paul Verhulst is aan de slag gegaan met een plan om de zandzuigers om te bouwen van diesel naar elektrisch. Daar komt heel wat bij kijken. Het moet allemaal passen én kunnen. Paul: “Het is altijd wel spannend om te zien of jouw idee in de praktijk uit de verf komt. Ik was dan ook bij iedere ombouw aanwezig om continu bij te kunnen stellen met het team aan monteurs. Iedere zandzuiger is net weer anders en vraagt maatwerk. Het is onwijs leuk om hier met elkaar aan te werken.”

In de video vertelt Paul hoe de ombouw in zijn werk is gegaan. Collega Maikel van de Sant is elektromonteur bij K3Delta. Hij werkt iedere dag met de elektrische zandzuigers. Hoe hij het werken met de zandzuigers ervaart, vertelt hij ook in de video.

Collega's Paul en Maikel vertellen je meer over het elektrificeren van de zandzuigervloot

Techniek kom je overal tegen

Dat er bij de ombouw van de zandzuigers enorm veel technisch inzicht komt kijken, is niet iedereen bekend. Techniek blijft ook door verduurzaming de toekomst hebben. Bij het winnen en verwerken van zand komt veel techniek kijken. Het zand gaat via de zandzuiger naar het installatieterrein waar we het zand voorbereiden en sorteren voor de klant. Vervolgens gaat het zand veelal per schip naar onze klanten.

Vergroenen is een bewuste keuze

Op onze vaste werklocaties Lingemeren, Gendt, Bemmel en Havikerwaard (De Steeg) werken we al enige tijd met geëlektrificeerde zandzuigers. Voorheen liepen deze zandzuigers op diesel. Bovendien wekken we de elektra bij de Lingemeren en Havikerwaard voor de zandzuigers en de installatie op met zonne-energie. Een flinke investering om stappen te zetten om vanaf 2030 helemaal CO2-neutraal te werken.

In stappen naar een CO2-neutrale operatie

Het doel van het elektrificeren van onze vloot is in stappen toewerken naar een CO2-neutrale operatie. Daarvoor zijn we al een aardig eind op weg. Met de elektrische zandzuigers op onze vaste werklocaties verbruiken we geen diesel meer. Het scheelt al zo’n 25% in onze totale brandstofuitstoot (gemeten in 2022 ten opzichte van nulmeting in 2017).

Dat kan natuurlijk altijd beter!

In de toekomst hopen we verdere stappen te kunnen maken op allerlei andere gebieden. Denk aan minder gebruik maken van shovels en nog meer van elektrische transportbanden dan we nu al doen. En waar we nog wel werken met shovels hopen we dat er in de toekomst elektrische shovels beschikbaar zijn met het vermogen dat wij nodig hebben op onze installatieterreinen.

Kortom: we zijn er nog niet, maar zetten goede stappen. Je leest er meer over in de duurzaamheidsdoelstellingen van onze moederorganisatie, K3.