Middle section

Op zaterdag 23 oktober is in de Gendtse Polder het kunstwerk ‘De Hinkelman‘ feestelijk onthuld. De Hinkelman is gemaakt door de Gendtse kunstenares Rineke Verhoeven en is een ode aan de Gendtse steenfabriekarbeiders. Het kunstwerk staat vlakbij steenfabriek De Zandberg.

Eerbetoon aan een rijke historie

Onder toeziend oog van onder andere buurtbewoners en medewerkers van de steenfabriek werd de Hinkelman onthuld. De Hinkelman vertelt het verhaal over de steenfabriekarbeiders uit Gendt, die iedere dag stamppot en pap aten dat werd gebracht door hun vrouwen en kinderen. Dit eten brachten zij in de zogenaamde ‘hinkelman’; twee aan elkaar gelaste emaillen keteltjes. Rineke Verhoeven: “De bakstenen werden gemaakt op kracht van de arbeiders die ze haalden uit de stamppot en pap. Dat eten was dus hun grondstof om te kunnen werken. Daarom zie ik de Hinkelman als een van de bouwstenen van Gendt. Het kunstwerk is ook een eerbetoon aan mijn opa. Vroeger fietste mijn moeder vaak met mij in het kinderzitje naar mijn opa en oma die naast de steenfabriek woonden waar mijn opa werkte. Ik ben er ontzettend trots op dat door dit kunstwerk het verhaal van de steenfabriekarbeiders verteld blijft worden."

Ivo Würzner, directeur van Rodruza (waar steenfabriek De Zandberg onderdeel van is), is blij met dit aandenken aan het verleden én het heden van de steenfabriek in het gebied: “Als moderne steenfabriek focussen we ons elke dag op innovatie en energietransitie, maar dit kunstwerk herinnert ons ook aan de rijke historische traditie die ons heeft gebracht tot waar we nu staan.”

Images

Gebiedsontwikkeling Gendtse Waard

De komende jaren kijkt de Hinkelman toe op het werk in het 220 hectare grote westelijk deel van de Gendtse Waard. In samenwerking met Staatsbosbeheer en Rodruza zijn we hier een paar maanden geleden begonnen met de herinrichting van dit deel van de Gendtse Waard. Door zandwinning realiseren we hier een dynamisch riviernatuurgebied. Ook wordt de toegangsweg naar de steenfabriek opgeknapt en wordt er een vrijliggend fiets- en wandelpad gerealiseerd. Projectleider Hans Hooijer: “We kunnen door de zandwinning in dit gebied voorzien in de grote behoefte die er in Nederland is aan zand. Bovendien kunnen we daardoor een mooi natuurgebied realiseren. De Hinkelman toont de betrokkenheid van de omgeving bij het gebied. Het is een cadeau aan de omgeving en vertelt het verhaal ván de omgeving.”

Rondleiding

Na afloop van de onthulling kregen de buurtbewoners de mogelijkheid om de installatie te beklimmen en te genieten van het uitzicht. Ook kregen ze uitleg over hoe de zandwinning in zijn werk gaat. Wij kijken terug op een geslaagde middag!

Meer weten?

Meer weten over het werk in de Gendtse Waard? Je leest er alles over op de projectpagina via de link hieronder. In het voorjaar hebben wij het voornemen om een open dag te organiseren waar iedereen welkom is om het werk in de Gendtse Waard te bekijken.