Middle section

Op vrijdag 1 juni brachten zes basisscholen uit Groesbeek, Millingen, Ooij, Leuth, Kekerdom en Beek een bezoek aan de raven op de zandwininstallatie van K3Delta in de Millingerwaard. Het bezoek van de bassischolen komt voort uit het kunstproject ‘Raven in de waard’, waaraan de scholen vorig jaar hebben meegedaan. De leerlingen werden afgelopen vrijdag op een leuke manier meegenomen in de wereld van zandwinning, natuurontwikkeling en natuurlijk de raaf.

Raven in de waard

Het kunstwerk ‘Raven in de waard’ werd in oktober 2017 onthuld en is voortgekomen uit de gezamenlijke wens van de gemeente Berg en Dal en K3Delta om de zandwininstallatie in de Millingerwaard te verrijken met een kunstwerk.

Stichting Kunst in Millingen en Ontwerpbureau Van Bindsbergen Visser hebben deze wens in opdracht van en in samenwerking met K3Delta vertaald in het realiseren van vier raven op de installatie, elk in een karakteristieke houding en fungerend als windvaan. De raven zijn al van grote afstand te zien. Het is een kunstwerk dat de relatie tussen natuur, recreatie en techniek verbeeldt met als verbindende factor de raaf. Deze bijzondere vogel, die in vele legenden en fabels staat voor samenwerking en communicatie, was ruim anderhalve eeuw geleden nagenoeg uitgestorven maar wordt de laatste jaren in toenemende mate gesignaleerd in diverse natuurgebieden. Het kunstwerk symboliseert ook de wens dat de raaf in de toekomst weer zal terugkeren in dit prachtige natuurgebied.

 

Samen met scholen

Aan dit kunstproject was ook een educatieve en creatieve opdracht gekoppeld voor een zestal basisscholen uit de omgeving. Tijdens de onthulling van de raven afgelopen oktober zijn de betrokken scholen uitgenodigd om nog eens een bezoek te brengen aan de raven. Afgelopen vrijdag was het zover. De leerlingen werden op school opgehaald met een oude, Amerikaanse schoolbus en naar een tent gereden die vlakbij de zandwininstallatie in Millingen staat, met uitzicht op de raven. Vervolgens leerden zij door een quiz meer over zandwinning, natuurontwikkeling en de raaf. Vervolgens nam Thijmen van Heerde, boswachter van Staatsbosbeheer, de kinderen mee op een struintocht door het gebied.

Images