Middle section

De zandwinning in de Millingerwaard is afgerond. Wij zijn begin januari gestart met de afbouw van de zandwininstallatie. Een flinke klus die ongeveer tien weken in beslag neemt.

Laatste inrichtingswerkzaamheden

De herinrichting van de Millingerwaard nadert zijn voltooiing. Het resultaat is een prachtig natuurgebied dat voor een groot deel is gerealiseerd door de winning van klei en zand. Eind 2021 leveren wij met onze samenwerkingspartners een uniek gebied op waarin waterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie met elkaar verbonden zijn.

In 2021 zijn we nog bezig met de laatste inrichtingswerkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het overspuiten van zand van de westzijde van het gebied naar de oostzijde. Eind 2021 worden de werkzaamheden afgerond. Zand wordt niet meer gewonnen in de Millingerwaard waardoor de installatie niet meer nodig is en dus kan worden afgebouwd.

Boutje voor boutje

Locatiemanager William en ‘zijn’ mannen gaan deze klus klaren. Bovenop de zandwininstallatie op zo’n 30 meter hoogte heb je nu nog een fantastisch uitzicht op Nijmegen en Arnhem. “Geniet er nog maar van”, zegt William. “Over een paar weken kun je hier niet meer zo hoog komen. Ik hoop dat er in de toekomst een uitkijkpunt komt, want dit is toch geweldig?” William is sinds het begin van de zandwinning in de Millingerwaard, zo’n vijf jaar geleden, werkzaam op deze locatie. “Ik heb iets heel moois zien ontstaan en daar zijn wij allemaal ontzettend trots op. Nu het werk hier is gedaan, is het tijd om de installatie af te bouwen. Dat gebeurt boutje voor boutje. Het is een megaklus waarbij elk detail belangrijk is om het relatief eenvoudig op een andere locatie weer te kunnen opbouwen. We doen eerst de transportbanden en ten slotte bouwen we de kern af. Die kern is straks in één week helemaal weg.

Images

1,6 kilometer transportband

Dat de afbouw niet in een paar dagen gereed is, is niet gek. Het gaat onder andere om maar liefst 1,6 kilometer transportband, 323 funderingspalen en een scheprad dat 38 ton weegt.

Dagblad De Gelderlander besteedde aandacht aan de afbouw. Lees hier het artikel. 

Binnenkort meer over de afbouw

Uiteraard leggen we iets vast over deze bijzondere afbouw. Binnenkort delen we een leuk item via onze website en social mediakanalen. Volg ons op LinkedInTwitter en Facebook.

Meer informatie?

Je leest meer over het werk én het eindresultaat op de projectpagina.

Dronefoto's en foto zandwininstallatie: © Ton Rutten