Middle section

Collega Anton Franken aan het woord

 

Als je al 90 jaar lang zand en grind levert voor de Nederlandse bouwsector dan is het niet vreemd dat we continu aandacht hebben voor de kwaliteit. Twee kwaliteitsmedewerkers zijn dagelijks bezig met controleren en analyseren. Zodat we alleen voor de beste kwaliteit kunnen gaan. Anton Franken, hoofd laboratorium, vertelt ons over zijn werk en drijfveren.

“Zonder kwaliteit, geen verkoop zeg ik wel eens. Ik zie ons werk als iets essentieels in het hele proces. Onze afdeling levert niet direct iets op, maar we kunnen niet zonder.”

Anton, hoe zien jouw werkdagen eruit?

“Samen met mijn directe collega Erik Janssen van de Laak die op het centrale lab te vinden is zorg ik voor de controles en analyses van het zand en grind dat we winnen en maken. Erik heeft zijn vaste werkplek in het lab terwijl ik altijd onderweg ben en de locaties bezoek. Ook ga ik veel bij onze klanten langs als zij vragen hebben over het geleverde zand of grind. Ik probeer klachten direct op te lossen en kijk bijvoorbeeld of we het zand zodanig kunnen mengen dat het wel aan hun normen voldoet.”

Wat is ‘de norm’ voor zand en grind?

“De norm is een breed begrip. De klant stelt zelf namelijk ook eisen aan het te leveren product dat binnen de gestelde eis van de norm valt. In de norm staan de beproevingen en algemene grenswaarden voor toeslagmaterialen voor gebruik in beton vermeld. Deze zijn echter zo breed dat de klant er extra eisen aan stelt. De beoordelingsrichtlijn BRL 2502 verwijst naar de normen. De bijbehorende certificaten hebben wij allemaal. Onze klanten vragen daar ook om. Dan hoeven zij het niet zelf te keuren.”

Images
Erik Janssen van de Laak en Anton Franken in het laboratorium. 

Hoe gaan jullie te werk?

“De dagelijkse controle doen de locatiebeheerders zelf. Vervolgens controleren wij of het aan de gestelde eisen voldoet. De algemene wekelijkse controles doen wij op het centrale lab in de Havikerwaard in De Steeg. Op de locaties kunnen we de wekelijkse controles niet uitvoeren, voor de dagelijkse controle is dit ook niet nodig. Bij de wekelijkse controles meten we het fijngehalte (< 0.063 mm), het gehalte organisch materiaal en de korrelgrootteverdeling. Een maal per drie maanden worden hier ook de volumieke massa (de dichtheid), de waterabsorptie en platte stukken van grind bepaald. Dit gebeurt net als bij de wekelijkse controles op alle halffabricaten en eindproducten. Overigens analyseren we hier ook de boormonsters die onze zusteronderneming BoutenGeotron zet. De boringen gebeuren in opdracht van K3Delta Zand en Grind voor de ontwikkeling van onze nieuwe projecten.”

“We moeten weten wat de klant wil maken om hierop in te kunnen spelen”

“Dat is totaal anders dan in het verleden. Toen was het ‘dit hebben we en dat kun je krijgen’. Nu wordt het zand op maat gemaakt zodat het geoptimaliseerd is voor het productieproces van de klant die er bijvoorbeeld beton van maakt. Dat op maat maken doen we door zand te mengen. We kunnen dat nog niet op alle locaties. Het continu in gesprek blijven met onze klanten is heel belangrijk. We gaan vanuit K3Delta Zand & Grind vaak bij ze langs om te zien wat ze nodig hebben. Op die manier kunnen wij onze producten optimaliseren, maar ook de specifieke wensen van klanten vervullen.”

Hoe ben jij in dit vak gerold?

“Laborant zijn is een vak apart. Je zou denken dat ik met allerlei chemische stoffen bezig ben, maar dat vind ik een beetje tricky. Na mijn opleiding kort middelbaar laboratorium onderwijs ben ik gestart bij Struyk Verwo in Tiel. Dat vind ik ook echt mijn voordeel nu bij K3Delta Zand & Grind. Ik weet precies wat er nodig is. Op 1 februari 2017 ben ik gestart bij de K3 organisatie. Eerst in Amsterdam bij K3DEME, een samenwerkingsverband tussen K3Delta en DEME sinds 2017. Daar heb ik het vak geleerd. Alle certificaten moesten toen geregeld worden. Na een half jaar heb ik een andere rol gekregen en kan ik collega John Thoonen ontlasten. Vandaar dat ik dus ook dagelijks op andere locaties te vinden ben.”

Images
K3Delta grind valt op berg
K3Delta grind valt op berg

Als kwaliteit geld kost, hoe zit het dan commercieel?

“Je moet continu op de kosten blijven letten, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Soms wijzen wij de productieverantwoordelijke op de normering. We willen immers geen klachten van onze klanten. Dat gebeurt bijna nooit hoor, maar we moeten er wel scherp op blijven met zijn allen. Onze collega John Thoonen gaat zowel over de productie als over de kwaliteit. Hij kan dus snel schakelen tussen die twee. Het is fijn dat hij direct oplossingen kan bieden. Een goede kwaliteitsbeheersing levert dus geld op!”

“Ook kijken we naar innovaties binnen onze organisatie. Bijvoorbeeld of we alle metingen helemaal zelf kunnen doen. Je kunt wel een apparaat kopen om een meting te doen. Maar deze moet ook geijkt worden. Het apparaat is vaak goedkoop in aanschaf, maar de ijking is duur. Je moet dus goed kijken of het de moeite waard is om het zelf te gaan doen in plaats van het uit te besteden.”

Wat is het leukste aan jouw werk?

“Dat is zonder meer de variatie. Ik doe geen dag hetzelfde. Uiteraard doe je de dagelijkse en wekelijkse controles, maar iedere analyse is weer anders. En ik kom op alle locaties, met allemaal andere mensen. Het werken met een natuurproduct is mooi. Ook houd ik van de verrassende elementen: er komt altijd iets op je pad. Soms is het leuk, de andere keer minder leuk. Ik probeer altijd voor de beste oplossing te gaan.”

Hoe houd jij privé en werk in balans?

“Mijn gezin komt op de eerste plaats. Ik ben in de minderheid thuis. Met een vrouw en drie dochters in de leeftijden van 10, 11 en 15 valt het soms niet mee, haha. Ze zijn alle drie aan het puberen en komen nu in een fase waarin ze gaan kijken wat ze later willen worden. Ik zeg altijd: je kunt alles worden, want mijn vrouw en ik hebben ze bepaalde waarden en normen meegegeven. Mijn werk vind ik leuk en dat is een uitlaatklep. Maar sinds ik iemand heb horen zeggen dat ie voor zichzelf werkt en niet voor een baas ben ik daarover na gaan denken. Je werkt uiteraard voor een werkgever, maar je doet het uiteindelijk voor jezelf. Gezondheid is een belangrijk goed. Niemand heeft er iets aan als je teveel geeft en er onderdoor gaat.”

“Naast mijn werk ben ik EHBO-instructeur en geef ik les bij verenigingen en op de basisschool van mijn kinderen. Dat vind ik enorm leuk om te doen. Op maandagavond wandel ik met een vast clubje en doen we een rondje Tricht, mijn woonplaats. Ik zou graag wat meer sporten. Nu onze dochters wat ouder worden, kunnen ze binnenkort wat vaker alleen thuis blijven. Dan kan ik, als mijn vrouw ’s avonds aan het werk is, misschien een sport erbij gaan doen.”

Wat is typerend voor K3?

“Zelf ben ik een periode ziek geweest. Ik had toen nog geen vast contract en ik heb toen aangegeven bij K3 dat ik het zou snappen als ze me zouden laten gaan. Maar toen kwam direct het antwoord: ‘kies je hiervoor dan? Dat is het risico dat wij lopen als werkgever. Je blijft gewoon in dienst bij ons’. Dat is K3 ten voeten uit. Ik kreeg alle vrijheid en ruimte om te herstellen. Ik ben gewoon blijven werken in die periode om een uitlaatklep te hebben. Ik denk dat dit bij mijn vorige werkgever niet zo was gelopen.”

Wat is jouw wens voor de toekomst?

“Een wens is een groter uit één ruimte bestaande laboratorium. We zitten nu in een loods en hebben daar aparte ruimtes. Het werkt, maar een grotere en open ruimte zou een grote plus zijn. We hebben hier in het verleden wel naar gekeken. Dus wie weet wat de toekomst brengt.”