Dat is nog eens leuk en goed nieuws! Met de uitbreiding van de zandwinning in Amerika bij Een in Drenthe gaan we binnenkort van start. Het exacte startmoment is nog niet bekend, maar we verwachten over enkele weken het eerste zand te winnen. De vraag naar ophoogzand blijft onverminderd hoog. Het is fijn dat we hier kunnen blijven voorzien in de regionale behoefte. 

Middle section

Inmiddels is het vergunningentraject afgerond en gaan we van start met de uitbreiding van de zandwinning en de gebiedsontwikkeling.  

Zandwinning en gebiedsontwikkeling

Sinds het begin van de jaren ‘80 winnen wij in Amerika zand. Het is een door de provincie aangewezen ‘centrale zandwinning’ die voorziet in de regionale behoefte aan ophoogzand. Het zand wordt in de regio gebruikt voor de aanleg van wegen, het bouwrijp maken van bouwlocaties, de bouw van woningen en de vulling van paardenbakken. 

De uitbreiding van de zandwinning combineren we met onder andere herinrichting door natuurontwikkeling. Iwan Reerink (projectleider K3 Gebiedsontwikkeling): “Dat willen we doen door het gebied te verbinden met de omringende landschappen: het open veenkoloniëngebied en het besloten esdorpenlandschap. Daarbij ontwikkelen we de natuur en kijken we hoe kleinschalige, extensieve recreatiemogelijkheden in het gebied een plek kunnen krijgen. Ook kijken we naar hoe we in het gebied duurzame energie landschappelijk kunnen inpassen om een bijdrage te kunnen leveren aan de duurzame energieopgave die we in Nederland hebben.” 

Een groot dank je wel aan alle betrokkenen 

Met het afronden van het vergunningentraject ronden we het planvoorbereidingstraject van bijna vier jaar af. We kunnen nu ook de komende jaren het benodigde zand voor de regionale bouwsector leveren. Tegelijkertijd zorgen we voor een natuurlijke invulling van het gebied. Het was een uitgebreid traject waarin veel partijen betrokken zijn geweest.   

Wij willen graag de betrokken medewerkers van provincie Drenthe, gemeente Noordenveld, waterschap Noorderzijlvest en de Omgevingsdienst Drenthe bedanken voor hun medewerking. Samen met de huidige eigenaren gaan we nu over tot het overdragen van de gronden en gaan we de uitvoering in.  

Het werk van de komende tijd

De zandwinning in het huidige zandwingebied is bijna afgerond. Alleen onder de zuidelijke helft van het depot ligt nog te winnen zand. Op dit moment verkopen wij het zand dat in het depot ligt. We verwachten over enkele weken te starten met de zandwinning in het uitbreidingsdeel. Tot die tijd voeren we voorbereidende werkzaamheden uit. Daarbij gaat het om het afgraven van de bovengrond en de leem, het omleggen van de hoofdwatergang en het verplaatsen van een stuw.

Uitvoering op ecologisch verantwoorde manier

Uiteraard voeren wij het werk op een ecologisch verantwoorde manier uit. Jildert Hijlkema (gebiedsontwikkelaar en ecoloog K3 Gebiedsontwikkeling): “De werkwijze hebben we vastgelegd in het ecologisch werkplan. Daarin staat bijvoorbeeld hoe we omgaan met eventuele broedende vogels en hoe we het onderwaterleven zo min mogelijk hinderen tijdens het verleggen van de watergang. Samen met de plaatselijke weidevogelwerkgroep is keken of het gebied in uitvoering kan. En dit is het geval. Lokale weidevogelbeschermers blijven gedurende het project betrokken.”